5. SEO
Miten saan kävijöitä nettisivuilleni?
Hyvä SEO (Search Engine Optimisation) eli hakukoneoptimointi tehdään yhteistyössä hakukoneiden kanssa eikä niitä vastaan. Googlea ei kannata yrittää huijata.
Tarjoa laadukasta sisältöä
Hyvän sijoituksen hakutuloksissa saa helpoiten tekemällä kaikilla laitteilla hyvin toimivat ja nopeasti latautuvat nettisivut laadukkaalla sisällöllä. Siis sellaiset nettisivut, joilla kävijä viihtyy ja joilta tämä kokee saavansa jotain.
Vielä parempi, jos muutkin ovat samaa mieltä ja sivuille johtavia linkkejä on paljon ympäri nettiä.
Kannattaa aloittaa nyt. Googlen hakutuloksissa ensimmäiselle sivulle pääseminen ei ole koskaan varmaa, mutta varmaa on, ettei sinne pääse heti. Se voi kestää vuosia. Älä siis odota enää.
Yksi syy miksi näillä sivuilla on Ostajan Opas onkin hakukoneoptimointi.
Tässä tekstissä minulla on mahdollisuus antaa kävijälle arvokasta tietoa nettisivuista ja samalla käyttää luontevia hakusanoja, joista hakukoneet tykkäävät.
Jos olet lukenut tänne asti, on Google tulkinnut, että löysit täältä jotain hyödyllistä ja tulee ehdottamaan tätä sivua muillekin. Kiitos siis lukemisesta. Toivottavasti olen onnistunut antamaan sinulle hyödyllistä tietoa ja jotain ajateltavaa.
Tehdään sama sinun yrityksesi nettisivuilla vaikkapa blogin tai yrityksesi toimialaan liittyvän oppaan muodossa. Voit käyttää luovuuttasi myös hakukoneoptimoinnissa!
Mitä on metateksti?
SEO:ssa metateksti tarkoittaa Googlen hakutuloksissa näkyvää sinistä klikattavaa otsikkoa (Metaotsikko/Title Tag) ja sen alla olevaa lyhyttä kuvausta (Metakuvaus/Meta Description). Niiden tarkoitus on houkutella klikkaamaan.
Eli nämä:
https://www.osoite.com >esimerkki
Tässä alempana on Metakuvaus eli Meta Description. Siihen mahtuu noin 150 merkkiä.


Metateksti on metadataa, joka ei ole näkyvillä itse nettisivuilla, vaan se on lisätty sivujen koodiin, hakukoneita varten.
Samalla tavalla kuin puhelimella otetun valokuvan tiedosto sisältää tietoa esim. kameran asetuksista, milloin kuva on otettu, millä laitteella jne. Tämä tieto ei näy itse kuvassa, mutta pysyy kuvan mukana vaikka siirtäessäsi sen tietokoneellesi.
Metadatan avulla myös Google tietää mistä sinun nettisivuillasi on kyse, koska Webflow lisää metatekstin nettisivujesi koodiin Googlen nähtäville.
Kun nettisivujesi sisältö vastaa Googlaajan käyttämiä hakusanoja, saattaa Google ehdottaa sinun sivujasi hakutuloksissa. Vaikka metatekstit eivät vaikuta suoraan sijoitukseen hakukoneissa, hyvin tehtyinä ne ohjaavat oikeat kävijät sivuillesi ja se on hyvä asia myös hakukonenäkyvyyden kannalta.
Metatekstin sisällön saa muotoilla ihan itse ja usein se näkyykin Googlessa sellaisenaan.
Minkälainen on hyvä Metaotsikko?
Hyvä metaotsikko kertoo ytimekkäästi mistä sivuista on kyse ja mitä on luvassa linkkiäsi klikkaavalle.
Siinä käytetään tärkeintä ja sivujen sisältöä parhaiten kuvaavaa avainsanaa.
Mukana selkeä etu, jonka klikkaaja saa.
Jos vielä saat mukaan yrityksesi nimen, niin Googlen ei tarvitse laittaa sitä mukaan väkisin.
Nettisivujesi jokaiselle sivulle on hyvä kirjoittaa omat Metaotsikot. Tai ainakin tärkeimmille sivuille.
Metaotsikko näkyy myös selaimessa välilehden otsikkona, joka kannattaa tarkastaa. Siihen ei montaa sanaa mahdu. Etenkin, jos järjestää elämänsä pitämällä 200 eri välilehteä samassa ikkunassa.
Minkälainen on hyvä Metakuvaus?
Hyvä metakuvaus saa Googlaajan kiinnostumaan. Se kertoo houkuttelevasti mitä hyötyä klikkaamisesta on. Tässäkin kannattaa käyttää tärkeimpiä avainsanoja ja kertoa selkeästi mitä on tarjolla.
Mukana on hyvä olla toimintakehoite, kuten Kokeile ilmaiseksi!
Metakuvaus kannattaa pitää alle 155:ssä merkissä, ettei Google katkaise sitä kesken lauseen.
Huom! Älä lupaa liikoja, koska kävijän välitön poistuminen sivuiltasi kertoo Googlelle kävijän pettyneen. Googlen ei siis välttämättä kannata ehdottaa sivujasi seuraavalle samoja hakusanoja käyttävälle.
Nettisivujesi jokaiselle sivulle on hyvä kirjoittaa omat Metakuvaukset. Tai ainakin tärkeimmille sivuille.
Tärkeintä on kuitenkin, että metatekstit on määritelty, koska muuten näyttää tältä:
https://www.osoite.com >esimerkki
Tässä alempana on Metakuvaus eli Meta Description. Siihen mahtuu noin 150 merkkiä.



Tässä tapauksessa metatekstit on jäänyt kokonaan määrittelemättä, eikä Google oikeen tiedä mistä on kysymys. Se siis luo kuvauksen nettisivuista arvaamalla mikä sisällöstä on relevanttia. Lopputulos antaa epäammattimaisen kuvan hyvästäkin yrityksestä. Tuskin tulee klikattua.